OFK Titograd

Podgorica

Vijesti

OFK Titograd: Ministar sporta da preispita odluku o dodjeli sredstava fudbalskim klubovima

2019-04-12

Upravni odbor OFK Titograda oglasio se saopštenjem za javnost povodom raspodjele finansijskih sredstava Ministarstva sporta.

Ministar je na jučerašnjoj konferenciji za štampu saopštio da se “prilikom odabira sportskih klubova, Ministarstvo sporta i mladih vodilo kriterijumima poput tradicije, učešća i rezultata seniorskih kategorija na domaćim i međunarodnim takmičenjima u prethodnoj godini, ravnomjerne regionalne zastupljenosti i razvoja. Takođe, a u cilju afirmacije riodne ravnopravnosti u sportu predloženi su i naši istaknuti ženski sportski klubovi.”

Na osnovu ovih kriterijuma očekivali smo da se nađemo među klubovima, koji će biti sufinansirani od strane ministarstva sporta.

A zbog čega nismo ?

Možda zato što ispunjavamo sve kriterijume koje je Ministar sporta naveo u jučerašnjoj izjavi.

Možda zato što su prve fudbalske korake u našem klubu napravile zvijezde poput Anta Miročevića, Nikole Jovanovića, Dejana Savićevićevića, Predraga Mijatovića, Stevana Jovetića, Niše Saveljića, a kroz klub stasavali još mnogi značajni crnogorski I evropski fudbaleri. Dugogodišnji predsjednik našeg kluba je i aktuelni predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Možda zato, što je u prošloj godini, jedan od dva trofeja za koje se bore crnogorski fudbalski klubovi, osvojio upravo OFK Titograd. Kada su međunarnodna takmičenja u pitanju, svi crnogorski klubovi su okončali takmičenje u prvom kolu.

Možda zbog toga što je OFK Titograd unazad tri godine postigao najbolji rezultat u istoriji crnogorskog klupskog fudbala, plasmanom u treće kolo Lige Evrope.

Možda zato što je OFK Titograd najbolji crnogorski klub, kada su u pitanju međunarodna takmičenja pod okriljem UEFA-e.

Možda zato što je OFK Titograd jedini od deset klubova koji se takmiče u prvoj crnogorskoj fudbalskoj ligi, a koji nema pomoć ni od strane Vlade, ni od Opštine Podgorica, kao ni od mnogih državnih i javnih preduzeća, koja nemilice sipaju novac u propale sportske projekte, bez bilo kakve kontrole. Radi potpune informacije, napominjemo da je do 14. juna 2017. godine “Titograd” je od Opštine Podgorica dobijao 20.000 eura godišnje. Od 14.06.2017. do danas, nismo dobili ni jedan jedini cent od Glavnog grada, iz nama nepoznatog razloga. Iako je  taj iznos, predstavljao simboličnu podršku, bio nam je značajan jer smo znali da se cijeni naš trud i rad.

Možda zato što je OFK Titograd jedini fudbalski klub u prvoj ligi koji se samofinansira, a isključivo na osnovu svojih rezultata.

Možda zato što je OFK Titograd prvi fudbalski klub koji je 26.12.2018. dobio rješenje o preregistraciji, odnosno usklađivanju sa novim Zakonom o sportu, kojeg je ovo ministarstvo donijelo.

Možda zato što OFK Titograd uredno izmiruje sve poreske obaveze.

Možda zato što je dana 20.03.2019 godine, kontrola Uprave za inspekcijske poslove bila fascinirana organizacijom kluba, kao i ispunjavanjem svih propisanih zakonskih akata, za razliku od svih drugih klubova koji su do tog dana bili kontrolisani.

Možda zato što je i ove godine ispunio rigorozne UEFINE uslove za licenciranje klubova za evropska takmičenja.

Ministarstvo sporta je u januaru 2018. raspisalo konkurs za dodjelu sredstava, čiji smo učesnici bili i mi kao klub, a na kojem smo od ministarstva dobili, shodno ugovoru o dodjeli sredstava po konkursu, iznos od 7.000 eura, koje su plaćene iz dva puta 16.02.2018 i 18.07.2018.

Isti novac je proslijeđen Zavodu za sport i medicinu sporta u Beogradu, gdje su obavljena zdravstvena, biomehanička I fizička testiranja naših mlađih kategorija, a iz razloga što u Crnoj Gori uslovi za to ne postoje.

Pozivamo Ministra sporta da preispita odluku o dodjeli sredstava fudbalskim klubovima, i da istu, imajući u vidu kriterijume koje su sami naveli, promijeni i da opredijeljeni novac za tu namjenu, u iznosu od 50.000 eura dodijeli OFK Titogradu.

Takođe, pozivamo dugogodišnjeg predsjednika našeg kluba i aktuelnog predsjednika Vlade Crne Gore, da se aktivno uključi u rješavanje ovog problema, obzirom da je Ministarstvo napravilo više nego očiglednu grešku.

Preostali dio izjave Ministra koji se odnosi na čekanje klubova da ispune zakonske uslove i preregistruju se ne zaslužuju komentar, već upravo govore o ispravnosti njegove odluke i nepoštovanju kriterijuma koje je sam naveo.

Očekujemo da Ministar na sledećoj sjednici Vlade donese ispravnu odluku i pomenuti iznos uputi OFK Titogradu