OFK Titograd

Podgorica

Vijesti

ISTORIJSKI DAN ZA CRNOGORSKI FUDBAL I OFK TITOGRAD

2019-08-02

STAV, piše: Vasilije Prelević

Duelima prvog kola u subotu će startovati nova sezona Telekom Prve crnogorske fudbalske lige. Derbi će se igrati na Starom aerodromu, gdje će domaći OFK Titograd, prvi put u svojoj istoriji, na svom stadionu pod svjetlima nedavno postavljenih reflektora, u 20.30 časova ugostiti aktuelnog šampiona, Sutjesku iz Nikšića.

Već na samom startu, nova sezona ima posebnu draž, a za sve one koji nisu primijetili, ili ne žele da primijete, evo jednog podjsećanja – fudbal u Crnoj Gori nije isti onaj kao u prethodnoj sezoni.

I nije to samo zbog toga što je Fudbalski savez investirao enormna sredstva u infrastrukturu i reflektore na stadionu OFK Titograda i Iskre iz Danilovgrada, i što su u toku radovi na postavljanju istih na stadionima Koma, Zete i Podgorice, već i zbog fudbalske predstave koju su crnogorski klubovi pokazali u Evropi.

Najveći uspjeh postigla je Sutjeska, koja će igrati u trećem kolu Lige Evrope, a koja je ostvarila istorijski uspjeh plasmanom u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Mogućnost da ispiše još jednu stranicu istorije crnogorskog fudbala imaće u utorak veče, kada dočekuje irski Linfild i pobjedom dođe na korak od plasman u plej-of Lige Evrope.

Budućnost je vrlo lako prošla do drugog kola, gdje je, nažalost završila takmičenje.

Titograd je igrao protiv jednog od četiri najbolja kluba u regionu i nije se obrukao, već su izabranici Dragoljuba Đuretića demonstrirali da u Crnoj Gori itekako postoji kvalitet.

Takođe i Zeta, koja je odigrala neriješeno protiv Fehervara u Mađarskoj.

Zbog svega navedenog, početak nove sezone ima istorijsku notu, i veoma nam je važno da, svi oni, kritički nastrojeni, razumiju da je svaka kritika dobrodošla, ali da je isto tako dobrodošla i doza razumijevanja i strpljenja.

Crnogorski klubovi, uglavnom su prepušteni sami sebi, a pomoć, uvijek dobrodošla, skromno dolazi od lokalnih samouprava, a od državnih institucija skoro, pa nikako.

Fudbalu u Crnoj Gori u 90 odsto slučajeva okrenut je Fudbalski savez Crne Gore na čelu sa predsjednikom Dejanom Savićevićem.

Takav je slučaj i sa nedavno postavljenim reflektorima, za koje je Fudbalski savez izdvojio veliku svotu novca, uz pomoć FIFA-e, a koji u subotu neće raditi na struju, već na agregat, kao što su radili u Nikšiću i Petrovcu, jer bi trošak paljenja istih bio preveliki za budžete klubova u Crnoj Gori, pa i budžet OFK Titograda.

Godišnji trošak za korišćenje reflektora iznosio bi skoro 70.000 eura po klubu, što predstavlja ogroman teret za sve klubove u Crnoj Gori.

Zbog toga, na početku istorijske sezone, bilo bi sjajno da Vlada Crne, Ministarstvo ekonomije, EPCG, CEDIS, kao i Regulatorna agencija, iskoriste priliku, angažuju se i svoju verbalnu podršku sportu, odnosno fudbalu pretoče u opipljivu i omoguće klubovima da koriste reflektore punim kapacitetima oslanjajući se na električnu energiju kao primarni izvor napajanja, naravno uz određene povlastice.

U znak zahvalnosti, a vjerujem da ovo pišem u ime svih, klubovi u Crnoj Gori nastaviće da se zalažu i vrijedno rade, kako bi crnogorski fudbal napravili reprezentativnim i poštovanim u Evropi i svijetu, jer je vrelo talenata na našem prostoru neiscrpno.