OFK Titograd

Podgorica

O nama

Osnovan 1952, OFK „Titograd“ je profesionalni klub iz Podgorice, Crna Gora. Tim je ponio titulu nacionalnog šampiona i osvojio Kup Crne Gore dva puta. Klub je član Evropske klupske asocijacije. Nose nadimak Romantičari.

OFK „Titograd“ je osnovan kao FK „Mladost“ mijenjajući ime zajedno sa rodnim gradom – Titogradom. 1991. godine klub je iznova postao poznat kao FK „Mladost“, ali u proljeće 2018, iz poštovanja prema starijim generacijama i tradiciji Podgorice, klub je još jednom preimenovan i vratio ponosni naziv zlatnih dječaka Podgorice, „Titograd“. Do 2008. i preseljenja na novi stadion, „Titograd“ je bio jedini klub iz Stare Podgorice.

Od 1959. do 1968. tim je igrao samo u okviru Crnogorske republičke lige, da bi zatim odigrao četiri uzastopne sezone u Drugoj ligi Jugoslavije. Tokom jugoslovenske ere klub je osvojio 12 titula Crnogorske republičke lige, postajući tako tim sa najboljim rezultatom. U isto vrijeme osvojili su pet crnogorskih republičkih Kupova, ali i igrali u Kupu Jugoslavije.

Nakon osamostaljenja Crne Gore, najbolji crnogorski klubovi pridružili su se novoosnovanoj Prvoj Ligi Crne Gore, uključujući „Titograd“. Najznačaniji rezultat u istoriji kluba ostvaren je upravo u ovom periodu, tokom sezone 2015/2016 Prve Lige Crne Gore, osvajajući prestižnu titulu crnogorskog šampiona. U sezoni 2012/2013 klub je postigao ogroman uspjeh kvalifikujući se u UEFA takmičenja. U ljeto 2016. „Titograd“ je odigrao i prvu sezonu u okviru UEFA Lige šampiona.